nederpoplegende-cees-van-leeuwen-overleden

11 aug Artiestenmanager Cees van Leeuwen (73) overleden

In de nacht van zondag op maandag is Cees van Leeuwen op 73-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Van Leeuwen was sinds de jaren 60 actief in de muziekbranche en geldt als één van ‘s lands meest spraakmakende en succesvolle artiestenbegeleiders.

Cees van Leeuwen maakte in de jaren 60 furore als manager van de Haagse beatband The Motions en werkte als manager voor het daaruit voortgekomen Shocking Blue. Onder zijn management scoorde Shocking Blue met Venus als eerste Nederlandse band ooit een Amerikaanse nummer 1-hit, tevens de eerste nummer 1 van een niet-Engelse, Europese popgroep. Eind jaren 70 ontfermde hij zich over Dolly Dots. Voor de meidengroep verzorgde hij het internationale management, de promotie en exploitatie, hetgeen resulteerde in grote hits voor de groep in Nederland, België, Japan, Duitsland.

“Cees is de man die het vak van manager van popbands in Nederland vorm gaf”, aldus Tjerk Lammers, die als persman van WEA (tegenwoordig Warner Music) voor het eerst met Van Leeuwen werkte, een samenwerking die stand heeft gehouden door de jaren heen. “Hij was een visionair die uiteindelijk zijn eigen acts samenstelde en tot ver over de grenzen succesvol maakte. Een grote persoonlijkheid met een geweldig gevoel voor humor, een fantastische zakenman met een neus voor talent, soms geen makkelijk mens maar altijd een goede vriend – met Cees is een ware Nederpoplegende heengegaan.”

Van Leeuwen had als manager het talent om ‘het totaalplaatje’ dat een artiest is kloppend te krijgen en op die manier ook specifieke genres toegankelijk te maken voor een breed publiek. Vanuit die benadering wist hij onder meer van klassiek fluitiste Berdien Stenberg een internationaal succesvolle artiest te maken en werd de country van Grant & Forsyth door een breed publiek omarmd. In de jaren 90 was Van Leeuwen degene die het concept achter de internationaal zeer succesvolle boyband Caught In The Act ontwikkelde en de band samenstelde. In latere jaren werkte hij onder meer als manager van Anouk en Hans Klok. Gedurende zijn carrière heeft Cees van Leeuwen met zijn artiesten een albumverkoop gegenereerd van ruim twintig miljoen stuks.

“Cees was ongetwijfeld de allerbeste manager van Nederland tijdens de vele jaren dat hij actief was. Geen berg te hoog, geen zee te diep. Onmogelijk kwam niet in zijn woordenboek voor. Met een onvoorwaardelijk geloof in zijn artiesten, zijn dromen en zijn strategieën voor hen, was er voor hem maar één weg. Cees ging altijd  ‘all the way’ of je het leuk vond of niet”, zo stelt BMG Talpa Music-voorzitter Tony Berk, die veel met van Leeuwen heeft gewerkt. “Vaak compromisloos maar bijna altijd succesvol. Zijn manier van werken was uniek in Nederland en heeft het hem voor zichzelf  niet altijd even gemakkelijk gemaakt maar mede hierdoor werd hij breed  gerespecteerd in de muziekbranche zowel door de industrie, artiesten en collega’s. Ik heb een groot aantal van zijn successen als partner mogen meebeleven en ik ben hem daar dankbaar voor. Belangrijker is echter dat Cees mijn vriend was. Ik zal hem missen.”

De uitvaart vindt plaats op maandag 15 augustus 2016. Deze vindt op uitdrukkelijk verzoek van Van Leeuwen plaats in familiaire kring. Bloemen worden die dag tot 12:00 uur aangenomen door crematorium Almere, Kruidenweg 3, 1312 SR Almere-Stad.

Bron: www.entertainment Business.nl

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.