images3-persgroep

25 sep Cees Bergman overleden (*22 april 1952 – ✝21 september 2017)

Zanger Cees Bergman is na een kort ziekbed overleden. De 65-jarige Leimuidenaar speelde in de band Catapult en scoorde hits met Rubberen Robbie en Ome Henk. Ook heeft hij tientallen nummers voor André Hazes geschreven, waaronder de hit Een Beetje Verliefd.

Bergman verwierf grote bekendheid met de band Rubberen Robbie, die ontstond uit de gestopte band Catapult. Rubberen Robbie bestond uit Aart Mol, Geertjan Hessing, Erwin van Prehn, Cees Bergman en Elmer Veerhoff. In een interview met Mare, het Leids universiteitsblad, vertelde Bergman in 2015: ,,We droegen glitterpakjes en ik had lang, gebleekt haar, met bovenop stekels. Je had toen twee televisiezenders, waar iedereen naar keek. We hebben alle cafés, zalen en feesttenten gezien, van Herejezusveen tot weet-ik-welke-gaten-nog-meer.

Boybands bestonden nog niet, zegt hij. ,,Maar misschien waren wij wel de eerste. Als je het naar het heden vertaalt, zouden we een soort Di-rect zijn.’ Behalve uit gillende meisjes bleek dat ook uit de zure reactie van ‘de linkse muziekpers’. ‘Catapult was helemaal niet credible. Een blad als OOR vond ons ‘veels te kommersjeel’.”

Schoonmoeders in bloemetjesjurken

Over Rubberen Robbie zegt hij in Mare: […] ,,Wij gingen oude Nederlandse hits verzieken in zo’n potpourri met een boem-klap. Dat werd: De Nederlandse Sterre Die Strale Overal. En die stond binnen de kortste keren op nummer één.’

We hebben ons helemaal gek gespeeld, soms vier keer op een dag

Cees Bergman

,,We wilden eigenlijk helemaal niet optreden en hadden dat één keer in de Hut van Ome Henne gedaan. Maar nu kregen we opeens allerlei aanbiedingen. Schijt, zeiden we, we gaan dit lekker uitbuiten.” Ook voor de buitenwacht wordt Rubberen Robbie nu een echte band, zij het met personages. Kattuker Bergman transformeert tijdelijk in Arie Haring, en wordt op de bühne bijgestaan door Opa, Tantje Jetje, Willie en Wallie. ,,Om niet herkend te worden zette ik een badmuts en een duikbril op. We hebben ons helemaal gek gespeeld, soms vier keer op een dag. We zijn overal geweest, tot aan alle Nederlandse tenten op Mallorca. En behalve in Toppop zaten we nu ook bij Op Volle Toeren.”

Enige nadeel: de gillende vrouwen waren nu vervangen door ‘dronken boeren en schoonmoeders in bloemetjesjurken’.

Hits

Met Cat Music, het entertainment- en productiebedrijf dat is voortgekomen uit popgroep Catatpult (1973-1979), schreven Bergman en zijn oud- bandleden sinds 1979 hits voor andere artiesten, in de studio in Rijnsaterwoude (nu in Voorburg). Zo stonden onder anderen Lia Velasco, Patricia Paay, Rita Hovink en André Hazes op de stoep.

Op Bevrijdingsdag trad hij met de band Van Beukenstein nog op bij het Bevrijdingsfestival in Alphen. De afgelopen maand maakte Bergman meerdere filmpjes over zijn leven met zijn vrouw en kinderen, die hij op Facebook plaatste.

data20291923-cbddc9

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.