download

23 nov David Cassidy op 67-jarige leeftijd overleden (*12-04-1950 – ✝21-11-2017)

Zijn overlijden kwam niet onverwacht: het ging de laatste jaren snel bergafwaarts met de Amerikaanse zanger en acteur David Cassidy. Toch veroorzaakt zijn dood een schok van emoties en ernstige aanvallen van nostalgie, in de Verenigde Staten en ver daarbuiten. Want David Cassidy was in de jaren zeventig dé posterboy van alle tienerkamers, de hartenbreker van een generatie en dus de Justin Bieber van zijn tijd.

‘CASSIDYMANIA’

Vader Cassidy, die in 1956 hertrouwde met de actrice Shirley Jones, bereidde wel het sterrendom van zijn zoon voor. David volgde acteer- en zanglessen, had eind jaren zestig enkele kleine rollen in musicals en werd in 1970 samen met zijn stiefmoeder gevraagd voor zijn doorbraakrol in The Partridge Family. In de populaire serie had Cassidy de muzikale leiding. Hij zat steevast met zijn reusachtige westerngitaar op schoot te pielen in de huiskamer of de tourbus en zong de meeste liedjes.

Zoals het nummer I Think I Love You uit de aflevering My Son, The Feminist, dat in 1970 als single werd uitgebracht en uitgroeide tot een enorme hit. Het nummer paste precies in de muzikale tijdgeest van de vroege jaren zeventig, die werd gekleurd door licht psychedelische maar opgewekte ‘barokpop’ met tingelende klavecimbels en tamboerijnen.

Het succes van The Partridge Family op tv zette door in de platenzaak: er verschenen tientallen, miljoenen exemplaren verkopende, albums. David Cassidy kon als soloartiest op tournee en zijn optredens in de grootste muziekzalen en stadions wereldwijd creëerden een ‘Cassidymania’, met de welbekende hysterische taferelen die we nu nog zien bij boybands en Bieberconcerten.

De zanger slaagde er daarna niet in zijn status als tieneridool om te buigen naar een volwassen muzikale carrière, al had Cassidy in de jaren negentig nog een enkele hit en drong zijn album Then and Now uit 2002 nog door tot de top van de internationale hitlijsten. Maar op deze plaat zong Cassidy vooral oude hits uit zijn Partridge Family-tijd, waarin hij tegen wil en dank moest blijven hangen.

De afgelopen jaren ging het slecht met Cassidy. Hij werd failliet verklaard, had een drankprobleem en werd herhaaldelijk gearresteerd voor rijden onder invloed. Vorig jaar maakte de zanger en acteur bekend dat hij leed aan dementie en dat hij definitief zou stoppen met optreden. Zaterdag werd Cassidy opgenomen in een ziekenhuis, en raakte in een coma.

Dinsdagnacht overleed Cassidy, een van de grootste tienersterren van de jaren zeventig, op 67-jarige leeftijd.

Bron: Volkskrant

© AP
David Cassidy in 1974.

David Cassidy in 1974. © Photo News
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.