unknown-2

26 mei Dries Holten Overleden (* 05 december 1932 – ✝ 09 mei 2020)

De Amerikaanse zanger Little Richard is op 87-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van botkanker. Hij leidde al jaren een teruggetrokken leven, na een heupoperatie.

Little Richard geldt als een van de belangrijkste grondleggers van de rock-‘n-roll. Hij wordt vaak in één adem genoemd met grootheden als Chuck Berry, Elvis Presley en Buddy Holly.

Voorloper

Midden jaren vijftig had hij veel succes met nummers als Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golly Miss Molly. Hij was geliefd bij zowel witte als zwarte Amerikanen en dat was tijdens de strikte rassenscheiding in die periode heel bijzonder.

Richard wordt met zijn opvallende manier van kleden en zijn voorliefde voor glitters ook wel gezien als de voorloper van wat in de jaren zeven zou uitgroeien tot ‘glamrock’.

Met zijn opzwepende manier van zingen en optredens met veel showelementen drukte hij een heel eigen stempel op de rock-‘n-roll. Hij beïnvloedde tal van andere muzikanten, onder wie Prince, Michael Jackson, The Beatles en The Rolling Stones.

“Hij was de grootste inspiratiebron in mijn vroege tienerjaren en zijn muziek heeft, als je het nu speelt, nog steeds diezelfde rauwe elektrische energie als in het midden van de jaren 50”, zegt Mick Jagger op Twitter. De Stones tourden met Little Richard. Jagger leerde daar veel van.

Richard Penniman groeide op in een zeer religieus gezin. Zijn vader was geestelijke en ook zijn moeder was zeer actief in de kerk. Thuis werd hij Little Richard genoemd, omdat hij klein en mager was. Later koos hij deze bijnaam als artiestennaam.

Op jonge leeftijd zong hij in het kerkkoor en leerde hij piano spelen. Hij werd muzikaal beïnvloed door gospelzangers als Joe May, Rosetta Tharpe en Marion Williams. Toen Tharpe hem eens voorafgaand aan een concert twee van haar nummers hoorde zingen was ze zo onder de indruk dat ze hem uitnodigde op het podium. Sindsdien wilde Little Richard niets liever dan op het podium staan.

Antwoord op Ray Charles

Hij verwaarloosde z’n school en richtte zich op een zangcarrière. In 1951 kreeg hij een platencontract. In zijn thuisstaat Georgia scoorde hij een hit met het nummer Every Hour, maar verder had hij niet veel succes. Tot hij een paar jaar later overstapte naar Specialty Records, dat hem beschouwde als het antwoord op de succesvolle zanger en pianist Ray Charles.

694

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.