694

07 okt Eddie van Halen overleden (* 26 januari 1955 – ✝ 06 oktober 2020)

Eddie van Halen was een van de bekendste en beste gitaristen die ons land voortbracht. De man van het gitaargeluid in hits als Jump en Michael Jacksons Beat it overleed dinsdag op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker.

Eddie van Halen was een gitaarvirtuoos. Een van de besten die Nederland voortbracht. Een man die het geluid van hardrock in de jaren 70 en 80 mede bepaalde en een gezicht gaf. De laatste tien jaar kampte de in Amsterdam geboren rocker met kanker, die begon in zijn mond, maar was uitgezaaid naar de hersenen en andere organen.

Hoe wrang zou het zijn als Van Halen zelf gelijk heeft en de oorzaak van zijn ziekte niet was terug te voeren op de vele sigaretten die hij in zijn leven rookte, maar op zijn passie, de gitaar? ,,Ik heb jarenlang plectrums van koper en messing met mijn mond vastgehouden en precies op die plek op mijn tong begon de kanker’’, zei Van Halen enkele jaren geleden over zijn ziekte. Die probeerde hij uit alle macht te bestrijden, met regelmaat vloog hij heen en weer tussen de Verenigde Staten en Duitsland voor zijn behandelingen.

Een derde van zijn tong kwijt

In 2000 werd voor het eerst kanker geconstateerd bij Van Halen, die ongeveer een derde van zijn tong kwijtraakte. Hoewel hij in 2002 schoon werd verklaard, keerde de ziekte terug. Ondanks zijn inspanningen en die van veel dokters verloor Van Halen dinsdag de strijd. Hij overleed in het bijzijn van zijn vrouw Janie, zijn zoon Wolfgang en broer Alex in het ziekenhuis in Santa Monica.

Edward Lodewijk van Halen werd geboren in Amsterdam, op 26 januari 1955. Hij was de zoon van een muzikant; zijn vader Jan speelde saxofoon en klarinet. Muziek was thuis vaste prik voor Eddie en zijn broer Alex, die later met hem mee zou doen in rockband Van Halen. Eerst leerden de broers pianospelen, maar dat was onvoldoende rock-‘n’-roll voor de twee.

Krantenwijk voor een drumstel

Inmiddels met het gezin verhuisd naar Californië, nam Eddie een krantenwijk zodat hij een drumstel kon kopen. Alex probeerde het intussen op gitaar. Maar terwijl Eddie zijn rondjes liep, oefende zijn twee jaar oudere broer op de drums. Hij was er beter in. De broers ruilden van instrument, waarvan ze geen spijt kregen.

In 1972 ontstond door toedoen van de twee broers de voorloper van de band Van Halen, Mammoth. Wat later kwamen zanger David Lee Roth en bassist Michael Anthony erbij en veranderde de band de naam in Van Halen om verwarring te voorkomen. Er was nog een andere band met de naam Mammoth.

Van Halen vierde grote successen met nummers als Runnin’ with the Devil, Jump en Why can’t this be love? Gitarist Eddie maakte naam door zijn typische gitaarspel, met als kenmerk het bespelen van de gitaarhals met twee handen tegelijk.

Beroemd is zijn medewerking aan het nummer Beat it van Michael Jackson. De gierende gitaarsolo in het nummer is van zijn hand, hoewel Toto-gitarist Steve Lukather en Toto-drummer Jeff Porcaro de solo op verzoek van producer Quincy Jones stevig nabewerkten en inkortten.

Privéleven

Privé trouwde Eddie van Halen met actrice Valerie Bertinelli, met wie hij Wolfgang kreeg, vernoemd naar Mozart. Ook zijn zoon beschikt over muzikaal talent; in 2006 trad hij als bassist toe tot Van Halen. Nadat het huwelijk met Bertinelli was gestrand, huwde Van Halen in 2009 Janie Liszewski, een actrice en stuntvrouw die onder meer in de films Mulholland Drive en From Dusk till Dawn acteerde.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.