86241b69-11a5-4e05-ad60-5ec5ab01f595_thumb840

08 dec Herinneringen aan Mariska Veres

Artikel uit de Posthoorn van 2 december 2016

Vandaag is het 10 jaar geleden dat Mariska Veres op 59 jarige leeftijd overleed. 2 december 2006 was een tragische dag die velen zeer aangreep.Mariska was een internationaal muziekicoon en geliefd in binnen- en buitenland. De Haagse Mariska Veres, dochter van de Hongaarse violist Lajos Veres, was zangeres van de Haagse popgroep Shocking Blue. De band scoorde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw wereldwijd grote hits. Het nummer Venus stond in 1970 op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard hitparade en werd één van de grootste Nederlandse hits aller tijden.

Door Martin Reitsma

Klaasje van der Wal zat jarenlang met Mariska in Shocking Blue en deelt vandaag zijn herinneringen aan haar met de lezers van de Posthoorn: “Mariska en ik waren elkaars steun en toeverlaat. We konden alles aan elkaar kwijt in onze succesvolle periode binnen Shocking Blue, eind jaren zestig, begin jaren zeventig. We genoten van ons wereldwijde succes met de single Venus en hebben lief en leed met elkaar gedeeld. In september 2006 hadden we samen nog een interview met de Libelle. Een periode dat Mariska zich al niet goed meer voelde. Vlak voor het overlijden van Mariska hadden we nog telefonisch kontakt met elkaar en dit gesprek greep mij zeer aan. Ik zal het nooit vergeten. Na het overlijden van Mariska, op 2 december 2006 heeft haar partner André van Geldorp mij gebeld en het trieste nieuws overgebracht. Mijn vrouw Monique en ik waren zeer ontdaan dat we onze lieve vriendin moesten verliezen. Twee jaar daarna verloor ik ook Monique. Mariska en Monique zullen altijd in mijn gedachten blijven”

Ook andere prominenten uit de Nederlandse popmuziek koesteren hun herinneringen aan deze prachtige Haagse zangeres. Zo vertelt zanger Rudy v.d. Berg (Bennett) van de Haagse band The Motions: “Mariska was een goede vriendin van mij en mijn vrouw Beppie. Ik produceerde ook de laatste CD van Shocking Blue. Voorts tourde ik als manager nog met de band in Duitsland en Tsjecho-Slowakije. Ze was een schat van een vrouw” Frans Krassenburg ( zanger bij The Golden Earrings: “Ik heb zoveel goede herinneringen aan haar. Het zijn er te veel om allemaal op te noemen. Mariska was een goede vriendin van ons en we missen haar nog steeds. Haar foto staat nog altijd in onze huiskamer”

Ook popjournalist Kees Baars was idolaat van de befaamde zangeres. “In mijn jonge jaren als muziekliefhebber waren er in Nederland 2 zangeressen die het hoofd van vele mannen, en dus ook het mijne, op hol wisten te brengen: Jerney Kaagman van Earth & Fire en Mariska Veres. Mariska had iets geheimzinnigs, mysterieus, oosters, iets warms. Ze had een buikdanseres of waarzegster kunnen zijn, maar ze was zangeres in een van de meest succesvolle bands die ons land gekend heeft”

Johnny Manuhuttu, zanger bij Massada zegt: “Ik vond haar altijd een intrigerende frontvrouw die Shocking Blue door haar bijzondere uitstraling en zang ook daadwerkelijk een gezicht gaf.”Ook Alquinzanger Michel van Dijk is lovend over haar en zegt: ” Ik vond Mariska een aparte en goede zangeres”De Haagse nachtburgemeester René Bom koestert eveneens mooie herinneringen aan haar en geeft aan veel leuke dingen met haar te hebben meegemaakt. Hans Vermeulen zanger bij onder meer The de Sandy Coast en Rainbow Train laat me vanuit Thailand weten: “Toen ik een jaar of 16 was speelden we regelmatig met The Sandy Coast in de Gouden Lantaarn in Oestgeest. Daar speelde ook een bandje genaamd Les Mysteres. Daarbij zong een heel jonge Mariska. Toen al erg lief. Dat is ze altijd gebleven, ook toen ze een wereldster geworden was”Peter Kok van Greenfield & Cook had in dezelfde periode als Shocking Blue succes en vertelt me: “Mijn eerste kennismaking met haar was niet in Nederland maar in 1970 aan de Costa Brava in Castelldefels in Spanje. Ik was daar op vakantie met Rink (Greenfield ) waarmee ik ons duo vormde. We gingen ook naar het optreden daar van Shocking Blue kijken. Hun single Venus begon al aardig door te breken. Wij vonden het geweldig dat een Nederlandse band, uit ons Den Haag nog wel, zo over de hele wereld bekend werd. Daarna volgden nog vele leuke ontmoetingen met Mariska in de diverse TV studio’s in Nederland, Duitsland en België”

Micha Hasfeld van The Clarks trad veel met Mariska op en vond haar een waanzinnig goede zangeres en vertelt me verder:” Ze was een zacht en lief mens, een schat. Kwam steeds op tijd, zeurde nooit en een heerlijke zangeres om mee te werken. Ze was zo goed met een ‘ouderwetse’ discipline en een ongekende professionaliteit”.

Tenslotte vertelt toetsenist Michael Eschauzier: “Ik heb 12 a 13 jaar met Mariska en haar partner André van Geldorp in een latere samenstelling van Shocking Blue gespeeld. We hadden zoveel plezier, hebben veel gelachen. We traden voor zalen met ruim 15.000 man op in onder meer Stuttgart in Duitsland, we deden er ook radio en tv optredens. Mariska was niet gek op vervoer per vliegtuig maar soms kan dat niet anders. Een van onze laatste optredens was aan het einde van de zomer in 2006. Mooie woorden en verhalen over haar van tal van prominenten uit de – Haagse – popmuziek en terecht natuurlijk. Mariska wordt anno 2016 nog zeer gemist. De vele fans zullen haar nooit vergeten.

In liefdevolle herinnering aan Haags muziekicoon Mariska Veres ( 1 oktober 1947 – 2 december 2006 )

Foto: Jeroen Ras

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.