694

14 jan Neil Peart (Rush) Overleden (* 12 september 1952 – ✝ 07 januari 2020)

Drummer Neil Peart van de Canadese rockband Rush is op 67-jarige leeftijd overleden. Dit meldt de Canadese omroep CBC.

De invloedrijke muzikant en songwriter stierf dinsdag in Santa Monica in Californië aan de gevolgen van hersenkanker, staat in een verklaring van de familie.

Peart stond bekend om zijn ingewikkelde en direct herkenbare solo’s. Rush, eind jaren ’60 opgericht in Toronto, had een wereldwijde fanbase en verkocht miljoenen platen.

Peart voegde zich bij Rush in 1974 net nadat de band ook het eerste album uitbracht. Hij volgde oorspronkelijk drummer John Rutsey op die de groep verlaten had. Peart was voor het eerst te horen op het album Fly By Night. Vanaf dat moment nam Neil Peart ook steeds meer de rol van tekstschrijver op zich. In latere jaren schreef hij meer dan alleen teksten voor de nummers van Rush. Zo bracht hij ook boeken uit.

De grote internationale doorbraak kwam met het album 2112 uit 1976, waarmee ze een meer symfonische en progressieve weg insloegen. Latere songs als Tom Sawyer en The Spirit of Radio hebben de band ook in Nederland veel bekendheid gebracht.

Rush bestond naast Peart uit Geddy Lee en Alex Lifeson. Het trio werd in 1994 opgenomen in de Canadese Music Hall of Fame en trad in 2013 toe tot de Amerikaanse Rock & Roll Hall of Fame. In 2013 gaf de band nog een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Vijf jaar daarna liet Peart weten een stapje terug te willen doen. Hij gaf aan de langdurige tournees niet meer aan te kunnen en meer tijd te willen besteden aan zijn gezin. De andere twee bandleden besloten solidair te zijn en ook te stoppen met de band. Het laatste studio-album Clockwork Angels verscheen in 2012.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.