vk_3

23 nov Vreemde Kostgangers: Geen tijd te verliezen

TWEEDE ALBUM

Al negen maanden na het verrassend succesrijke debuutalbum van de Vreemde Kostgangers hebben Henny Vrienten (69), George Kooymans (69) en Boudewijn de Groot (73) hun tweede gezamenlijke plaat af. ,,Op deze leeftijd hebben we geen tijd meer te verliezen.”

Het loopt tegen drieën en George Kooymans vraagt zich of hoe de kwaliteit van de witte wijn in het Voorburgse restaurant is. Ondanks zijn recensie – ‘Daar lust ik er zo nog wel eentje van’ – houden zijn vrienden Henny Vrienten en Boudewijn de Groot het bij thee.

Zo zijn er bij de Vreemde Kostgangers meer verschillen op gastronomisch vlak, meldt Kooymans met een lach. ,,Voor onze theatervoorstellingen gaan Henny en ik altijd uit eten. Even een lokaal restaurant in. Boudewijn gaat niet mee. Die eet in zijn kleedkamer een zelf meegebrachte magnetronmaaltijd. Daarna maakt hij een kruiswoordpuzzeltje.”

Het geschater van het culinair geïnteresseerde smaldeel van de groep deert De Groot niet. ,,Ik ga niet graag het theater uit vlak voor een optreden”, legt hij stoïcijns uit. ,,En meestal kiezen ze van die restaurants waarvan ik denk: dan maak ik het liever zelf.” Vrienten: ,,Maar erger dan een magnetronmaaltijd kan toch niet?”De Groot: ,,Hoezo? Het is toch thuis lekker klaargemaakt?” Vrienten weer: ,,Laten we het erop houden dat iedereen zijn eigen voorbereiding heeft. Past bij het onuitgesproken motto van deze band: Iedereen moet vooral doen waar hij zin in heeft.”

Titelloos

Die benaderingswijze bevalt goed. Zo goed dat er morgen, exact negen maanden het titelloze debuutalbum van de groep, een tweede album van de Vreemde Kostgangers verschijnt: Nachtwerk. Daarmee is wat een gelegenheidsproject met leden van Doe Maar en de Golden Earring leek nu een nederpopsupergroep in vol bedrijf. Een tweede theatertournee, stukken langer dan de eerste, begint volgend jaar februari.

Vrienten: ,,De eerste reden daarvan is dat we in vergelijking met jongere muzikanten geen tijd te verliezen hebben. Je kunt wel zeggen: ‘Dit was leuk, over vijf jaar weer.’ Maar tegen die tijd zijn George en ik 75 en loopt Boudewijn tegen de 80. Wie weet heeft een van ons dan een attaque gehad en kan het niet meer. We hebben simpelweg meer haast.”

Maar, zo haast hij zich te zeggen, het belangrijkste argument was van plezieriger aard. ,,We hebben het simpelweg ontzettend leuk met zijn drieën. Toen onze eerste theaterserie eindigde, dacht ik alleen maar: ‘Ik wil niet ophouden’.” En Kooymans: ,,Het was echt te gek en nog boven verwachting succesrijk ook. Terwijl het best risicovol was: we gingen zonder cd de theaters in, speelden liedjes die niemand nog kende.”

Teksten

Het publiek bezorgde het trio, toevallig ontstaan tijdens een optreden op het 65-jarige verjaardagsfeest van Earringdrummer Cesar Zuiderwijk, een Buma NL Award voor het populairste album van het afgelopen jaar. Het succes motiveerde. Kooymans: ,,Boudewijn was deze lente ineens ontzettend productief. Stuurde om de dag een nieuwe tekst. Dat daagde ons uit meteen aan de slag te gaan.” Na een slok wijn: ,,Het is een wisselwerking. Als Barry (Hay, frontman van de Golden Earring, red.) mij zoveel teksten zou sturen, was er de laatste jaren ook veel meer nieuw Earringmateriaal verschenen.”

De nieuwe liedjes zijn alle Nederlandstalig, een taal waarin Kooymans voor het debuut van de Kostgangers nog nooit live zong. ,,Ik voelde me, zeker in het gezelschap van Boudewijn en Henny, aanvankelijk nogal geïntimideerd.” Vrienten: ,,Nergens voor nodig. Luister naar de nieuwe plaat en je hoort de beste zanger van Nederland.”

Op het podium is Vrienten de frontman. Kooymans is de luwte gewend, maar voor De Groot is het een nieuwe positie. ,,De zijkant vind ik heerlijk”, zegt hij. ,,Ik heb 50 jaar liedjes aangekondigd, ben blij dat Henny dat nu doet. Ik zing mijn liedjes, maar probeer op het podium verder zo min mogelijk te zeggen.”

Had De Groot overigens niet plechtig aangekondigd zijn klassieke songs nooit meer live te spelen? De afgelopen tournee zong hij toch nog Als de rook om je hoofd is verdwenenen De vondeling van Ameland. ,,Ik doelde vooral op nummers als Het land van Maas en Waal, Testament, Meester Prikkebeen of Meisje van 16. Daarvan heb ik echt alle uithoeken nu wel gezien. Maar oké, George en Henny hebben me overgehaald om straks toch nog één andere oude hit te spelen. Dat kon ik die twee niet weigeren.”

Bron:AD

vk_1vk_2vk_3

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.