download-1

01 okt Zanger Koos Alberts (71) overleden (*3 februari 1947 – ✝ 28 september2018)

Volkszanger Koos Alberts is overleden. Dat meldt zijn vrouw op zijn Facebookpagina. De zanger is 71 jaar geworden. Alberts was al enige tijd ziek.

Levensliedzanger Koos Alberts, eigenlijk Koos Krommenhoek (Amsterdam, 1947) verbleef de afgelopen tijd op een verpleegafdeling van het ziekenhuis in Enschede. Hij werd eind augustus geopereerd vanwege blaaskanker. Na de ingreep leek de zanger aan de beterende hand, maar uiteindelijk ontstonden complicaties, waardoor Alberts op de ic kwam te liggen. Daar werd hij in slaap gehouden. Na enige tijd werd hij weer overgeplaatst naar de verpleegafdeling.

Op Facebook schrijft zijn vrouw Joke Krommenhoek: ,,Onze grote kanjer die de afgelopen vijf weken heeft gevochten om deze wedstrijd te winnen. Hoe verdrietig was het voor ons om zijn strijd te zien. Deze wedstrijd heeft hij niet kunnen winnen. In het bijzijn van de kinderen, kleinkinderen en familie is hij rustig ingeslapen. Dankbaar voor de grote liefde die we van hem mochten ontvangen en trots op de sportman en artiest die hij in hart en nieren was.”

Dwarslaesie

Eerder deze maand vertelde zijn dochter Christa Krommenhoek nog hoe ze met de familie werden teruggeworpen in de tijd, verwijzend naar het auto-ongeluk in 1987 waarbij Alberts een dwarslaesie opliep. ,,Het lijkt wel of we terug in de tijd zijn, dertig jaar geleden. Het is verschrikkelijk om hem zo te zien vechten. Het is een heftige tijd.” Sinds 1989 trad Alberts op in een rolstoel met één stemband, want de andere was door het ongeluk verlamd geraakt. Naar eigen zeggen kreeg Alberts in die periode ruim 185.000 steunbetuigingen uit het hele land.

De voormalig metselaar en snackbarhouder brak pas op 37-jarige leeftijd door, nadat hij als tweede was geëindigd bij een Amsterdamse talentenshow. De eerste jaren van zijn carrière zijn altijd de meest succesvolle gebleven. In 1984 stond de zanger uit de Jordaan met drie hits tegelijk in de top 10. Dat leverde hem een vermelding op in het Guinness Book of Records. Hoewel zijn latere nummers minder goed werden verkocht, bleef hij populair.

Twee jaar geleden blikte Alberts in het EO-programma De Kist vooruit op de dood. Hij vertelde dat hij er niet bang voor was. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik eerder wil sterven dan Joke, mijn vrouw. Zodat ik niet zonder haar hoef te leven. Dat kan ik niet.”

Bij Koos Alberts klonken tranentrekkers nooit als een cliché

NECROLOGIEHet was dankzij de snik in zijn stem, die typisch Jordanese vibrato vol dramatiek waarmee Koos Alberts vooral in de jaren 80 hit na hit aaneenreeg. De volkszanger overleed vandaag aan de gevolgen van kanker.

Bestond er een canon van het vaderlandse volkse lied, Ik verscheurde je foto van Koos Alberts uit 1984 zou zonder twijfel in de top 3 belanden.

Ik verscheurde je foto
Heb je brieven verbrand
In m’n hart moet ik huilen
Maar ik doe nonchalant
Ik verscheurde je foto
Maar ik zie je nog steeds
Want ik weet dat ik je nooit meer vergeet.

Koos Alberts, eigenlijk Koos Krommenhoek (Amsterdam, 1947), zong het refrein met Mokumse pathos uit het hart. Hoorbaar oprecht, zoveel eerlijker dan de zelfbenoemde volkszangers die, bromde hij in een interview met deze krant, ‘roepen dat hun wieg óók in het gezellige Amsterdam stond. Jordanezen? Ik hoor dat het niet zo is.’

Koos Alberts overleed vandaag aan de gevolgen van kanker in een ziekenhuis in Enschede. Hij werd 71 jaar. Zijn vrouw Joke meldde via Facebook dat zij toch nog onverwacht afscheid heeft moeten nemen van haar ‘aller, allerliefste Koos’. ,,Onze grote kanjer die de afgelopen vijf weken heeft gevochten om deze wedstrijd te winnen. Hoe verdrietig was het voor ons om zijn strijd te zien. Deze wedstrijd heeft hij niet kunnen winnen. In het bijzijn van de kinderen, kleinkinderen en familie is hij rustig ingeslapen. Dankbaar voor de grote liefde die we van hem mochten ontvangen en trots op de sportman en artiest die hij in hart en nieren was.”

Het eerste dat ik dacht was: ik kan nooit meer voetballen.

Koos Alberts

Levensleed

Alberts single Ik verscheurde je foto was de opmaat tot een reeks hits waarvan Waarom ben ik met Kerstmis zo alleen, Ik zal je nooit vergeten (Jij blijft voor mij die ene) en Eenmaal kom jij terug tot de succesrijkste behoren.

Hij wist als geen ander liefdesverdriet en levensleed te vatten in smartlappen waarop het altijd goed meezingen was. Tranen(trekkers) klonken bij Alberts nooit als een cliché – het was alsof de zanger ze zélf had vergoten.

Aanvankelijk trad Koos Alberts op in cafés, op bruiloften en partijen, parallel aan een werkzaam leven als metselaar en snackbareigenaar. Toen zijn carrière een hoge vlucht nam concentreerde hij zich volledig op zijn loopbaan, die op 29 oktober 1987 letterlijk met één klap leek tot stilstand leek te komen.

Alberts, op de terugweg van een optreden, sukkelde in slaap, waarna hij met zijn auto uit de bocht vloog. ,,Toen ik in het ziekenhuis wakker werd – ik was een week klinisch dood – en ik mijn benen niet meer voelde, was het eerste dat ik dacht: ik kan nooit meer voetballen. En daarna: Was ik maar dood. Ik speelde altijd zo graag met het artiestenelftal tegen de oud-internationals…”

Hij moest verder een dwarslaesie, die hem de rest van zijn leven aan een rolstoel bond.

Je houdt van elkaar, zo eenvoudig is dat.

Joke Krommenhoek

Breekbaarheid

Zijn stem werd fragieler (‘Ik moest verder met één stemband’), maar die breekbaarheid misstond hem bepaald niet. Een jaar later bestormde hij met Zijn het je ogen (is het je stem) opnieuw de hitparades.

Alberts zong 440 nummers, waarvan 40 hits en hitjes. Het leverde hem 17 (!) gouden platen op. In het Guiness Book of Records staat hij geboekstaafd als de enige Nederlandse artiest met 3 singles op hetzelfde moment in de Top 10.

De ernstig gehandicapte zanger had in zijn vrouw Joke (‘Ik ging altijd mee met Koos hem, had ik maar naast hem gezeten in de auto’) de liefdevolste echtgenote die hij zich wensen kon. ,,Het ongeluk heeft ons geluk nooit in de weg gestaan,” ze in het AD. ,,Je houdt van elkaar, zo eenvoudig is dat. In voor- én tegenspoed. Tuurlijk zagen we het soms niet meer zitten. Wekenlang aan de beademing, een gescheurde milt, heup uit de kom, gekneusde ribben, een gat bij zijn stuit waar je een vuist in kon stoppen…”

Met bewonderenswaardig optimisme bleef Koos Alberts tot het bittere einde zingen, geliefd bij zijn collega’s en zijn publiek. De single Samen vechten uit 2008 vatte zijn getekende leven ongetwijfeld het beste samen. ,,Ik heb een prachtige loopbaan, waarin ik zoveel mensen blij maak en troost bied. Koos, denk ik dan, je hebt ondanks alles toch maar geboft.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.