images-1

17 aug Aretha Franklin (76) overleden (*25 maart 1942 – ✝ 16 augustus 2018)

DETROIT – Aretha Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden in haar woning in Detroit. The Queen of Soul leed sinds 2010 aan kanker.

Haar familie laat in een verklaring weten: „In een van de donkerste momenten van ons leven, is het moeilijk om woorden te vinden die de pijn in onze harten kunnen omschrijven. We hebben de matriarch en een rots in de familie verloren.”

Begin deze week werd bekend dat haar gezondheid hard achteruit ging. Sindsdien was ze thuis in hospicezorg en werd ze omringd door haar familie. Woensdag liet een neef van Franklin nog weten dat het naar omstandigheden goed met haar ging. „Ze is alert, lacht en plaagt en herkent nog iedereen. We geloven dat ze het gaat redden en daar gelooft ze zelf ook in. Dat is het belangrijkste.”

Stevie Wonder bracht dinsdag nog een bezoek aan Franklin, evenals haar ex-man Glynn Turman en dominee Jesse Jackson.

Koningin

De in 1942 geboren Afro-Amerikaanse Franklin wordt de ’Queen of Soul’ genoemd. Haar muzikale carrière begon als gospelzangeres in de baptistenkerk in Detroit, waar haar vader dominee was. Op haar veertiende maakte ze haar eerste plaatje.

Hoewel het beroemde platenlabel Motown snel interesse in haar had, tekende ze bij Columbia. Dat leidde nog niet tot het grote succes. De doorbraak van de zangeres kwam pas nadat ze een nieuw platencontract had getekend bij Atlantic.

Met Jerry Wexler als producer veranderde de muziek van Aretha Franklin. De songs waren een krachtige mix van R&B, gospel en soul. De eerste hit die ze daarmee had was Never Loved a Man (The Way I Love You).

Hitmachine

Aan het eind van de jaren zestig was Franklin wereldberoemd. Ze had tien top 10-hits in achttien maanden tijd tussen 1967 en 1968. Het muziekblad Rolling Stone zette haar op de eerste plaats van de top 100 van beste zangers en zangeressen ooit. Ook kreeg ze een plaats in Rock ’n Roll Hall of Fame.

Begin vorig jaar kondigde ze haar afscheid van de muziekwereld aan. In november stond ze voor het laatst op het podium. Ze scoorde grote hits met Respect(You Make Me Feel Like ) A Natural Woman en Think. De Queen of Soul won in totaal 18 Grammy’s.

Franklin trouwde in haar leven twee keer en heeft vier kinderen, Ted, ClarenceKecalfen Edward.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.