schermafbeelding-2021-08-25-om-09-46-47

25 aug Charlie Watts (drummer Rolling Stones) overleden (*02 juni 1941 – ✝ 24 augustus 2021)

Met het overlijden van Charlie Watts valt de hartslag van de Stones stil

Ook the Rolling Stones zijn niet van graniet. Ze leken onsterfelijk, maar Charlie Watts bewees als eerste het tegendeel. De drummer van de iconische rockband overleed op 80-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Londen. Met Mick Jagger (78) en Keith Richards (77) vormde hij het hart van de Stones.

Zelden krijgt een drummer de meeste aandacht binnen een band. Charlie Watts was op die regel geen uitzondering. Wat wil je ook, met Mick Jagger en de zo kleurrijke Keith Richards voor je op het podium. Watts, geboren in Londen als zoon van een vrachtwagenchauffeur, was een heel ander type. Anders gekleed – vaak keurig in het pak – niet bevattelijk voor drugs en zijn hele Stones-loopbaan trouw aan Shirley Shepherd, de vrouw met wie hij in 1964 trouwde. Vier jaar later kregen ze hun enige kind, dochter Seraphine.

Charlie Watts had een voorliefde voor jazzmuziek. Stond het schema van de Stones het toe, dan maakte hij graag een uitstapje voor een solo- of bandproject in de jazz. Zijn leven mocht zich afspelen in de rockmuziek, hij had er heel andere interesses naast. Net als zijn echtgenote, die hij had ontmoet op de kunstacademie, was Watts gek op paarden. Tekenen was een andere passie van hem, die onder meer leidde tot de hoes van het album Between the buttons. En ofschoon Watts niet beschikte over een rijbewijs, was hij dol op klassieke Engelse auto’s én zakhorloges, die hij spaarde.

Op zijn veertiende begon hij met drummen, een passie die hij ontwikkelde door te luisteren naar jazzsaxofonist Gerry Mulligan, wiens drummer Chico Hamilton hem betoverde. Zo waren er meer jazzdrummers die Watts inwijdden in de wereld van het ritme. In januari 1963 nam hij echter een besluit dat zijn leven zou bepalen.

Hartslag

The Rolling Stones, opgericht in 1961 en een hit in het Britse clubcircuit, wilden een andere drummer. Tony Chapman voldeed niet, maar wie wel? Charlie Watts dus. Destijds kon hij er onmogelijk weet van hebben, maar hij zou uitgroeien tot de hartslag van de Stones. Lange tijd met bassist Bill Wyman, die in 1991 vertrok. Watts wees zijn opvolger aan: Darryl Jones, natuurlijk een jazzbassist.

Watts mocht dan als drummer niet de meest vooruitgeschoven pion van de band zijn; waardering kreeg hij zeker, bij leven al. Zo plaatste het tijdschrift Rolling Stone – what’s in a name – hem in 2019 op de twaalfde plek in de top 100 van beste drummers uit de historie van de popmuziek. Als drummer van een van de twee meest iconische bands ooit (Ringo Starr van the Beatles was wat dat betreft zijn evenknie) inspireerde hij bovendien talrijke drummers die na hem kwamen.

,,Charlie Watts geeft mij de ruimte om te vliegen’’, roemde Keith Richards ooit zijn collega. Hij wist dondersgoed hoe belangrijk de basis is die een drummer en een bassist leggen onder een band. ,,Mensen denken vaak dat Mick Jagger en ik de Stones zijn. Maar dat kan alleen als Charlie doet wat hij doet op de drums. Charlie Watts ís de Stones.’’

Watts was letterlijk en figuurlijk de hartslag van de Stones, die zich nu zullen moeten beraden op hun toekomst. Het is een nieuwe ervaring voor de band die weliswaar personele wisselingen kende, maar die werden nooit afgedwongen door de dood.

Perspectief

Het overlijden kwam gisteren hard aan in de muziekwereld. Veel collega’s lieten zich horen op social media, muziekmagazines duidden hem als drummer. ,,Zijn lichte slag en uniek ritmisch gevoel maakten hem zowel de motor achter de muziek van de Rolling Stones als een van de meest bekende en gerespecteerde drummers aller tijden’’, schreef Rolling Stone. Billboardgebruikte een oude omschrijving van Keith Richards in zijn eerbetoon: ‘De machinekamer van de Rolling Stones is niet meer’.

Tot op het laatst speelde en tourde de rockband, bekend geworden van hits als Paint it Black, Angie, Brown Sugar en Start me up. Door de coronacrisis gedwongen gingen de laatste anderhalf jaar allerlei concerten uit de agenda. Net toen de band weer perspectief had voor liveoptredens, moest Watts afhaken. Enkele weken geleden onderging hij een medische behandeling, waarop hij bekendmaakte niet mee te kunnen op tour. ,,Voor het eerst klopt mijn timing niet’’, voegde hij er toen met fraaie Britse humor aan toe.

Het is niet bekend waaraan Watts, die in 2004 met succes werd behandeld aan keelkanker, precies is overleden. In een verklaring stond slechts dat hij vredig was ingeslapen in aanwezigheid van zijn familie. Toen Watts zijn laatste adem uitblies, stopte tevens de hartslag van the Rolling Stone.

694-kopie 694-1-kopie 694-2-kopie

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.